Lembas
Elkészítési idő: kb. 20 perc.
Hozzávalók:
- 6 evőkanál édes vaj, puha (margarin)
- 2 csésze "önemelkedő" liszt (liszt+élesztő)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1/2 csésze mazsola (fakultatív)
- 1 tojás
- 1/2 csésze tej
- 4 evőkanál magas zsírtartalmú tejszín
- mallorn levelek (fakultatív)
Elkészítés:
Édestészta:
Turmixgéppel vagy villával keverjük a vajat a lisztbe egy keverő bödönben. Ezt gyorsan tegyük, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Adjuk hozzá a cukrot, és ha akarjuk, a mazsolát.
Egy kis bödönben törjük össze a tojást és keverjük össze a tejjel, amíg össze nem kavarodnak. Tegyünk félre 2 evőkanállal ebből a keverményből, hogy majd bekenhessük vele a lembas tetejét.
Adjuk a tejszínt és tojás-keverményt a liszthez, és keverjük, amíg össze nem áll egy sűrű, nyúlós, puha tésztába.
Gyúrjuk 3x-4x egy enyhén lisztezett területen. Hengereljük a tésztát 3/4 inch vastagságúvá, és vágjuk darabokra egy ovális vagy levél alakú süti-vágóval. Helyezzük egy enyhén zsírozott sütőlapra vagy kőre, hagyjunk 1 inch helyet a lembasok közt. Kenjük meg a lembasok tetejét a félretett tojás-tej-keverménnyel. (1 inch=2,54 cm)
Süssük 12-13 percig előmelegített sütőben 400 fokon. A biztonságos tárolás miatt csomagoljuk minden egyes lembast egy friss, tiszta mallorn-levélbe. Ha ilyen levelek nem állnak rendelkezésünkre a környezetünkben, tároljuk a lembast egy jól záródó fémdobozban
Atelas tea
Hozzávalók:
- 2 citrom leve
- 3-4 és fél inch (1 inch=436,5 g) gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 menta-hajtás
- 2 liter víz, forrásban lévő
- méz, tartósítószer-nélküli
Elkészítés:
Tedd a gyömbért, a mentát és a fokhagymát (hámozott, nem zúzott) egy zárt szűrőbe és tedd a forrásban lévő vízbe, és főzd 5-7 percig.
Zárd le, majd add hozzá a citromlevet. Távolítsd el a fűszereket és zárd le a teafőzőt.
A vendégek poharába adj ízlés szerint mézet, majd szolgáld a teát!
Trufa forralt almabora
Hozzávalók:
- 2 liter almabor
- 20 egész szegfűszeg
- 1 csésze cukor
- 12 szál fahéj
- 14 egész fűszerkeverék
- 1 teáskanál só
Elkészítés: Keverd össze a hozzvalókat.
Tedd egy fazékba. Főzd 15 percig.
Tárold melegen. Szűrd le és tálald bögrében egy citromkarikával.
Tündevaj
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
- 2 főtt tojás sárgája
- 20 dkg porcukor
- 2 ek. narancslé
- 25 dkg vaj
Elkészítés:
Egy közepes méretű edényben felhabosítjuk a vajat a porcukorral.
Beledolgozzuk a narancslevet és a két tojássárgáját.
Péksüteményekhez kínálhatjuk.
Hobbitok zabkásája
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Hozzávalók:
- Zab
- Egész, kagylós vagy vagdalt mandula
- Dió, aprítva
- Lenmag
- Mazsola és/vagy szárított, édes áfonya (alma is jó)
- Barna cukor, melasz vagy igazi juharszirup
- Fahéj
- Felvert tejszín
Elkészítés:
Ömleszd a zabot a tálba/csészébe. Keverj bele egy kevés sót. Add hozzá a listában említett jókat ízlés szerint a zabhoz.
Töltsd meg a tálat vízzel, egy kicsivel emelkedjen a zab fölé. Tedd mikróba egy és fél percre. Kavargasd meg.
Öntsd rá a felvert tejszínt és díszítsd fahéjjal.
|